Programma Monumentendag 2022

Zaterdag 10 september was het Open Monumentendag, met als thema ‘duurzaamheid’. Op Brakestein kon je lezingen bezoeken, een rondleiding meemaken, en zoals elk jaar was er levende muziek!

In de stijlkamer van Brakstein vertelde Diederick Wildeman over de bijzondere historische kaarten van Brakestein en omgeving. Hij had allerlei mooie oude kaarten verzameld en liet zien dat, terwijl er in de omgeving veel veranderde, de tuin van Brakestein steeds hetzelfde bleef.

Vibeke Roeper ging in haar lezing in op de familie Braeck: wie waren ze, wat deden ze, en wat is er nog over deze illustere familie bekend?

Etienne van Bennekom van Bureau Baek gaf (met Brakestein als voorbeeld) een presentatie over het verduurzamen van monumenten en andere oude gebouwen. Dat er aan het klimaat op Brakestein nog veel te verbeteren is, was duidelijk!

In de tuin gaf Nieteke Roeper rondleidingen. Zij vertelde over de geschiedenis van de tuin en de omgeving, en liet zien hoe de restauratie van de tuin vordert.

Intussen zorgden Reijer Wildeman en Thijs Huijbens voor een gezellige, sfeervolle muzikale omlijsting van het programma. De ruim 250 bezoekers hebben ervan genoten!