In de steigers

Dat er aan het huis gewerkt wordt, is nu ook van veraf goed te zien. In april begon bouwbedrijf Van Heerwaarden met de restauratie van het huis. Die zal – naar het zich nu laat aanzien – nog wel tot eind februari duren. Het is dan ook een enorme onderneming waarbij het huis helemaal binnenstebuiten wordt gekeerd.

In de eerste maanden was het vooral afpellen en slopen. Alle ‘nieuwe’ toevoegingen van de afgelopen honderd jaar werden weggehaald. Gipsplaat, zachtboard, isolatiefolie, piepschuim, stucwerk, schroten en planken. Het waren containers vol, maar eigenlijk zat er niets bij dat we niet hadden verwacht. Brakestein is nu eenmaal een huis waar allerlei generaties bewoners voortdurend aan hebben vertimmerd en opgeknapt. Ook nu alle dakpannen weggehaald zijn en het dakbeschot blootligt, schrikken we niet van alle sporen van ouderdom en verval. Er moet heel wat hersteld worden, maar de basis is in orde.

De mannen die op deze klus zijn ingezet, weten intussen dat we blij zijn met alles wat ze tegenkomen: een oud tegeltje, kranten achter het behang en allerlei soorten metselwerk. Niets is écht heel oud, maar voor ons zijn het allemaal sporen van wat onze voorgangers met het huis hebben gedaan. Daar moeten we het ook echt van hebben, want er is alleen een bouwtekening uit 1926. Alle andere veranderingen moeten we afleiden uit de dingen die we tegenkomen bij het ontmantelen van het huis.

Wat we ook tegenkomen is de aankleding: behangsnippers uit bijna alle decennia sinds 1900 en allerlei verfkleuren. Genoeg voor een Brakestein-kleurenpalet van mosterdgeel, saliegroen, diepzwart, oudroze en een paar mooie tinten blauw. Inspiratie genoeg voor de inrichting!