Brakestein in beeld

Vanaf mei doet Brakestein weer mee met de zomerroutes die CultuurEiland Texel organiseert. Op zaterdagmiddagen is er een huiskamertentoonstelling te zien. Het onderwerp dit jaar: schilderijen, tekeningen en foto’s van Brakestein.

Brakestein door Marja Dros (2007)

Het afgelopen jaar is onze Brakestein-kunstcollectie stukje bij beetje uitgebreid door schenkingen uit verschillende hoeken. Een aquarel gemaakt door Marja Dros, een pentekening door J. Visman, een prachtige tekening van de hand van Nel Koorn-Kikkert, een mysterieuze illustratie door Rob Komen, en een paar kunstzinnige foto’s. Verder is er online het een en ander te vinden (zoals de aquarel van Jan Hoynck van Papendrecht uit het vorige bericht) en hangen er Brakestein-portretten van o.a. Cecile de Boer en Thea van Heerwaarden-Schraag in verschillende Texelse huiskamers.

Maar dat is nog lang niet alles. Een oproepje in de Texelse Courant levert nóg meer werken op: een aquarel van Souwtje de Wijn en olieverfschilderijen van Iwan de Vries en Arend Nijkamp. Ook enkele mooie, dramatische foto’s met wolkenpartijen en avondluchten.

We blijven nog even doorzoeken (er moet bijvoorbeeld nog een schilderij van Harry Tielemans zijn, en zou Blok van der Velden Brakestein ooit hebben geschilderd?) maar tot nu toe hebben we al zo’n twintig werken verzameld. Dus wie straks op bezoek komt, kan het huis vanuit allerlei perspectieven bewonderen!

3 reacties

  1. In 2016 schreef ik de bijdrage Toenmalige tuinen op Texel, over onder andere de Buitenplaats Brakestein, bij Oudeschild op Texel. Vandaag belandde ik op de website Buitenplaats Brakestein. Huis en tuin kennen nu een nieuwe eigenaar en er zijn plannen om tot een reconstructie van de tuin te komen. Mooi, ga ik volgen. Jan Holwerda

    • Vibeke

      Beste Jan Holwerda, uw artikel over de ‘toenmalige tuinen’ heeft ons onderzoek destijds goed op gang geholpen. Hartelijk dank nog daarvoor!

  2. Annie Nauta-Storm

    Wat een fantastisch verhaal. Min of meer toevallig ben ik door mijn broer Reinder op jullie bestaan gewezen en nu lees ik de verslagen. Ik ben pas bij juni 2019 maar kan niet stoppen. Geweldig dat jullie dit project zo uitvoeren, zowel “in het echt” als in de bijzonder boeiende verslagen. Dank hier voor. Ik ga gauw weer verder lezen.

Reacties zijn gesloten.