Beelden en meer

Zaterdag bezochten we de Vermaning in Den Hoorn. Vroeger was daar het Texelse Scheepvaartmuseum gevestigd, maar sinds 1991 heeft Henk Noorlander hier zijn atelier. De twee tuinbeelden die voorheen bij Brakestein stonden, kregen in 1978 een nieuwe plek in de tuin van het museum. Toen het museum vertrok bleven de beelden achter. We waren heel nieuwsgierig naar de beelden – we hadden ze nog nooit in het echt gezien.

Nettie van de Brake ontvangt ons en laat ons de beelden zien: Neptunus met zijn voet stoer op de neus van een grote vis en Ceres met in haar rechterhand de sleutel van Texel. Ondanks het verweerde zandsteen zijn de details verbluffend: je ziet het borduurwerk op de tuniek van Ceres en de krullen in Neptunus’ woeste baard. Ook de sokkels zijn opvallend mooi bewerkt: de ene met schelpen en koraal, de andere met vruchten en bloemen. Hier is een kunstenaar aan het werk geweest!

Tot onze verrassing wijst Nettie nóg een overblijfsel van Brakestein aan: de sokkel van een zonnewijzer. Hij past eigenlijk niet bij de beelden, is waarschijnlijk van een latere datum en in elk geval van een andere maker. Een snelle speurtocht levert een bijna identiek exemplaar op in de tuin van het Noorderpolderhuis in Schermerhorn. Wie weet brengt ons dat op het spoor van de maker …