Ceres of Cybele?

Ceres uit de tuin van Brakestein
Cybele in het Paleis op de Dam in Amsterdam

Schreven we gisteren nog over het tuinbeeld van Ceres, komt er vandaag een collega van Diederick met een heel andere godinnennaam: Cybele. En daar zit iets in. De kroon op het hoofd van ‘Ceres’ (een stadsmuur met torens) en de sleutel in haar hand passen eigenlijk niet bij de symboliek van Ceres. Maar wel bij die van Cybele: een oermoeder van de Griekse goden, ook wel Moeder Aarde. Met haar sleutel opent ze in de lente het vruchtbare seizoen, en in de herfst sluit ze dat weer af. Cybele was ook beschermvrouwe van de steden, vandaar haar bijzondere kroon.

Is de Texelse Ceres dus eigenlijk Cybele? Niet helemaal. Cybele wordt vaak afgebeeld met twee leeuwen die haar wagen trekken, maar het Texelse beeld heeft die niet. Wel een ‘hoorn des overvloeds’, wat weer typisch een attribuut van Ceres is. Dus wíe is ze nu precies? Waarschijnlijk een mengeling van de beide godinnen. En hoe dan ook een heel goede beschermvrouwe van de Texelse landbouw!
(met dank aan Cécile Bosman)