Boedellijst

Het onderzoek naar de geschiedenis van Brakestein levert leuke dingen op. Zo vonden we in het Regionaal Archief Alkmaar een lijst uit 1831 met de complete inboedel van het huis op dat moment. Het huis zou geveild worden, en moest leeg. Dus werd er een openbare verkoping georganiseerd. Tientallen Texelaars (en ongetwijfeld ook enige overkantse opkopers) gingen met een boek, emmer, schilderij, bestekset of stoel naar huis. In totaal telt de boedellijst 586 items. Een paar opvallende:
– een tuinbeeld, gekocht door Simon Kikkert voor 65 cent
– een zonnewijzer, gekocht door Gerrit List voor 50 cent
– een astrolabium, gekocht door Teunis Cornelisz van der Sterre voor 4 gulden en 10 cent
– een ‘stel van vijf’ (vazen) gekocht door Marcus Hangjas voor 32 gulden
– een horloge, gekocht door Cornelis Boon junior voor 10 gulden en 25 cent
– een theeservies, gekocht door Jacob Pietersz Dijksen voor 11 gulden (een paar maanden later werd hij overigens de nieuwe eigenaar van Brakestein.
En verder gingen er talloze lakens en slopen, lepels en vorken, kleden en lopers, potten en pannen, boeken en schilderijen van de hand. De veiling duurde twee dagen en bracht 1928 gulden en 8 cent op.