Welkom!

Brakestein is een bijzondere Texelse buitenplaats. Gelegen aan de voet van de Hoge Berg op Texel, tegenover de beroemde Wezenputten, is het al eeuwenlang een icoon in het Texelse landschap. In 2019 start de restauratie van de boomgaard en moestuin van Brakestein. Daarbij is de plattegrond uit 1795 het vertrekpunt. Op deze site houden we je op de hoogte van de plannen en de vorderingen! Heb je tips, vragen of advies? Mail ons op info@brakestein-texel.nl.
Vibeke Roeper en Diederick Wildeman

3 reacties

  1. Wat een wonder dat er een plattegrond van Brakestein is teruggevonden. De beide plattegronden zijn naar ik begrijp ondertekend door I.H. Koch en gedateerd 1790 (’95). De kadasterkaart (verzamelplan) van Texel is opgemeten door F.J. Nautz in 1828 en het minuutplan van Oude Schild zal van ongeveer dezelfde tijd dateren. De grachten (vijver) en de boomgaard en de tuin zijn daarop benoemd. Qua stijl zouden het ontwerp en de tuin evengoed uit de tijd van Jan Pietersz. Braeck kunnen dateren, uit omstreeks 1668 toen hij het goed kocht. Hij heeft de tuin misschien letterlijk tot braakland gemaakt, klaar voor het verbouwen van gewassen.
    Eigenlijk is het ontwerp van de tuin zoals I.H. Koch het heeft getekend en zoals de tuin er in 1828 nog steeds uit ziet hopeloos ouderwets, want de landschapsstijl is allang ingetreden, zeker in de omgeving van Haarlem en Velsen, waar Nautz vele opmetingen heeft gedaan. Het eerste park in landschapsstijl in de buurt van Haarlem is Beeckestijn bij Velsen (verlandschappelijkt in 1772).
    Ik wens u veel succes met de restauratie van de tuin en de boomgaard met de vele heerlijke fruitrassen (18de eeuwse rassen zijn er nog maar weinig voorhanden helaas).

Reacties zijn gesloten.