Strèètje pluuze

Een jaar geleden schreven we hier over het stoepje voor de voordeur dat bij de laatste grote verbouwing vervangen was door een bredere, bordes-achtige trap – helaas een beetje grof en scheef uitgevoerd. Op een oude foto was het oude hardstenen stoepje goed te zien, en zelfs de gaten waar een trapleuning gezeten heeft. Een paar meter verderop, aan het Skillepaadje, liggen nog twee van zulke treden, ook met zulke gaten.

Maar wacht eens even, zijn dat niet gewoon dezelfde treden, die bij de verbouwing van 1926 verplaatst zijn? Op basis van de foto is dat niet goed te zien, dus daar moet wat amateur-archeologie aan te pas komen. Het begint met achterstallig onderhoud: het wegkrabben van gras en mos – strèètje pluuze heet dat hier – om de twee hardstenen treden rondom bloot te leggen. De volgende stap is een gat graven naast de treden, zodat we de zijkanten kunnen bekijken en vergelijken met de oude foto.

En ja hoor, helemaal duidelijk: aan de beschadiging onderaan de rechter trede is te zien dat deze twee treden vroeger bij de voordeur hebben gezeten. De rechter zat boven, en de linker onder, dus ze zijn bij het verplaatsen verwisseld. Ze zijn na de verplaatsing vlak tegen elkaar aan ingegraven want het hoogteverschil dat ze op de nieuwe plek moeten overbruggen is minimaal. Waarschijnlijk waren ze al beschadigd toen ze verplaatst werden, en het zou ook best kunnen dat ze eigenlijk wat smal waren en (weten we uit ervaring) snel glibberig werden – niet helemaal de ideale entree voor het net gerenoveerde huis.

Hoe interessant is het om te weten dat twee oude traptreden ooit vijf meter verplaatst zijn? Oké, er zijn belangrijkere dingen natuurlijk, maar op de een of andere manier geeft het veel voldoening om ook dit puzzelstukje opgelost te hebben.