Brakestein in Kunstroute

Een paar weken geleden is Kunst Zomer Texel van start gegaan, een initiatief van Lange Juni Cultuurmaand, met drie kunstroutes over het eiland. Op zaterdag gaat de kunstroute door Oudeschild en over de Hoge Berg. Brakestein is een van de haltes. Wat is er te doen?

Nu het wandelpad door de boomsingel klaar is, kun je helemaal rond de tuin lopen. Langs het pad staan informatieborden die iets vertellen over de toekomstige inrichting van de tuin. Want op dit moment is het nog erg leeg en kaal – daar moet je wel doorheen kunnen kijken!

Halverwege het pad kun je over de tuinwal het weiland in stappen. Daar hebben we (voor zolang als het duurt) een doolhof in het hoge gras gemaaid. Het is hetzelfde doolhof als er in de 18de eeuw bovenop de Hoge Berg was aangelegd, en waar Texelse heren en dames met hun overkantse bezoek hun vrije middagen konden doorbrengen. Het doolhof is eigenlijk een slinger: een spiraalvormig labyrint waar je maar één route kunt lopen. Eerst cirkel je met de klok mee naar het middelpunt, en vervolgens leidt een ander pad je tegen de klok in weer naar buiten.

Elke zaterdagmiddag is ook de toekomstige stijlkamer open, waar een eenvoudige huiskamertentoonstelling is te zien, en wij (de bewoners) vertellen over de geschiedenis van het huis en de plannen voor de tuin. In verband met de coronamaatregelen kunnen er maar vier mensen tegelijk in de kamer zijn en is er een vaste looproute, zodat je altijd anderhalve meter afstand kunt houden.

Kijk voor de andere deelnemers aan de kunstroute op deze site . Daar vind je ook de andere zomerse kunstroutes: door Den Hoorn (donderdag) en ‘Ronde Noord’ (zondag).