Goed nieuws

Vorige week liet het Waddenfonds weten dat onze subsidieaanvraag is goedgekeurd! Dat betekent dat Staatsbosbeheer, stichting Marien, stichting Texels Museum, De Waddel, De Lieuw en stichting Buitenplaats Brakestein aan de slag kunnen met het project Boeren, vissers en buitenlui. We hopen daarmee de natuur, het landschap en de cultuurhistorie van de Gouden Driehoek nóg interessanter te maken.

Dus … we kunnen nu aan de slag met de reconstructie en restauratie van de tuin. Toen we het projectplan schreven waren de bomen nog kaal. Intussen staat alles volop in het blad en hangen de fruitbomen vol peren en appels in miniformaat. De tuingracht is dichtgegroeid met jonge boompjes en hoge planten en de bomensingel is onbegaanbaar door de woekerende bramen, hulst en meidoorns. De voorjaarsstormen van de afgelopen week hebben her en der flinke takken losgerukt, maar er lagen er al zoveel dat dat nauwelijks opvalt. Kortom, alleen al het opruimen van de tuin wordt een hele operatie – laat staan het restaureren ervan.

Maar net als bij het huis, beginnen we ook dit project met onderzoek. Hoe zag de tuin eruit, wat stond erin, wanneer is hij aangelegd en aangepast? Eén ding is wel duidelijk: in de 18de eeuw lag onze tuin er veel ordelijker bij dan nu. Nog één zomer mag de tuin lekker woekeren en verwilderen – daarna breekt een nieuwe fase aan in de geschiedenis van de tuin van Brakestein.

Eén reactie

  1. werden jullie in deze maand ook niet donateur van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL). In onze eerstvolgende nieuwsbrief melden wij jullie toetreden. Veel succes op Brakestein en hopelijk tot binnenkort. Groet,

Reacties zijn gesloten.