Het originele tuinhek

Achter het huis Brakestein staan twee dikke oude palen in de grond. Ze zijn ongeveer drie meter hoog en 24 centimeter in het vierkant. Er zitten grote scharnierduimen in en de ene paal heeft bovenaan een restje versiering. Tussen die palen zat ooit het hek dat toegang gaf tot de tuin. Als je tussen de palen door kijkt, zie je waar het middenpad door de tuin liep.


Op een foto van de familie Breen zagen we al dat de palen ooit wit waren, en bovenop een soort kroonlijst hadden. Maar hoe zou het hek ertussen eruit hebben gezien?

Vorige week kwamen Miek en Hans Jimmink langs met een fotoalbum van Mieks tante Marie Keijser. Marie was de dochter van Corrie Keijser die Brakestein (en nog veel meer bezit van de familie Everts-Keijser) in beheer had. Marie trouwde met Pieter Swama, die Corrie Keijser opvolgde als beheerder en bewoner van Brakestein.

Het album van Marie beslaat de jaren 1910 tot 1930. Er staan veel leuke foto’s in: van verkleedpartijen, katten, landschappen én van Brakestein. Met zowaar een foto van het tuinhek, nog in redelijke staat, pontificaal in beeld.


Dus nu weten we het: tussen de palen zat een hoog wit spijlenhek in twee delen met een elegante punt in het midden. Het scharnierde één kant op, de tuin in.

Nu is de volgende vraag natuurlijk: uit welke tijd stamt dit hek? Daar is vast achter te komen. Het hekkenonderzoek wordt dus vervolgd!

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.