Bloesemtijd

De fruitbomen staan in bloei: de peren zijn al bijna klaar, de appels beginnen net. Tijd voor een snoeibeurt!

De laatste snoeibeurt is vast al een poos geleden want de fruitbomen van Brakestein zijn een wirwar van dichte bloesemtakken geworden. Na de stormen van dit voorjaar staan er nu nog acht overeind: vier peren en vier appels. Kees Keyser en Stefanie Bremer van Fruitbedrijf Molenbuurt komen ze snoeien. Dat is althans het plan, maar zelfs hun langste ladder is niet hoog genoeg om de toppen uit de perenbomen te halen – daar moet t.z.t. de hoogwerker bij komen.

Gelukkig is er met wat kunst- en vliegwerk meer mogelijk dan je denkt. Behendig zagen Kees en Stefanie kromme takken weg en dunnen ze de kruinen uit, ondertussen gemoedelijk mopperend op elkaar: “Dat is de verkeerde tá-hak”. “Maar déze wees je aan hoor Kees!” Wie niet beter weet begint zich al zorgen te maken, maar een halfuur later ligt de grond bezaaid met takken en knikt Kees goedkeurend: “Ziet er goed uit, dat heb je mooi gedaan!”

Als ze wegrijden blijven we achter met een enorme vracht bloesemtakken, mooi in de knop. We vullen een paar vazen en delen de rest uit aan voorbijgangers. Een paar dagen staan ze te pronken en zachtjes te geuren, totdat het roze en witte blaadjes sneeuwt. Bloesemtijd is een kortstondig genoegen, maar daarom niet minder mooi – integendeel.